logo natuurbeschermingswacht LinkedIn Nnatuurbeschermingswacht

De Natuurbeschermingswacht in de media vanaf 19468 jan 2023: de Natuurbeschermingswacht op EenVandaag, zie de gehele uitzending (@21:30) of het item met de Natuurbescherming op we website van EenVandaag (@2:45):Ook al krijgt Geert Wilders een meerderheid, zijn verkiezingsprogramma is wat betreft natuur en stikstof onuitvoerbaar omdat Nederland zich aan de Europese wetgeving dient te houden.


30 december 2023: OOG Omroep Organisatie Groningen: "OOG Jaaroverzicht 2023: Van knallen met Rammstein naar een ‘nieuw’ Groningen" "Het was het meest besproken evenement in Groningen van het afgelopen jaar: Rammstein. Er volgt in eerste instantie een rechtszaak van de Natuurbeschermingswacht over de geluidsnorm, maar de Duitse metalband mag uiteindelijk toch in twee avonden voor meer dan 100.000 mensen het Stadspark platspelen."


27 december 2023: RTV Noord: "Hoe de gemeente Groningen zich verslikte in Rammstein", "‘Ik begrijp dat jij mag proberen om Rammstein te redden’, mailt een ambtenaar van de gemeente Groningen aan zijn collega. Antwoord: ‘Ik probeer het, maar of het voldoende gaat zijn is zeer de vraag.’ Deze mailwisseling van begin juni dit jaar vat in een notendop samen hoe de gemeente een maand voor de concerten nog hard bezig was om metalband Rammstein ruim baan te geven."


10 december 2023: Hoogeveense Courant: "Mede dankzij de inzet van Natuurbeschermingswacht Meppel zijn Ruiner kudde en Drentse Heideschaap behouden. Drentse schaapskuddes maken nog steeds het verschil"


25 oktober 2023: AD en de Stentor: "Ombouwen boten bij vakantiepark Waterstaete Ossenzijl ligt voor op schema: ‘Hetze tegen ons’", "Ombouwen boten bij vakantiepark Waterstaete Ossenzijl ligt voor op schema: ‘Hetze tegen ons’ Alle boten die in de gemeente Steenwijkerland verhuurd worden, moeten elektrisch worden aangedreven, behalve die van vakantiepark Waterstaete in Ossenzijl. Een jaar geleden stemde de bezwarencommissie in met een tijdelijke ontheffing. Hoe is nu de stand van zaken? ,,Er wordt een hetze tegen ons gevoerd.’’"


5 oktober 2023: Trouw: "Duurzame 100" "19. Natuurbeschermingswacht", zie ook blog hierover.


14 juli 2023: NRC: "Reportage, De beste manier om te verduurzamen? Daar zijn de Friese boeren over verdeeld" Naast Moai Skasterlân hebben hij hier beroep ingesteld.


7 juli 2023: RTV Noord: "KNO-arts UMCG: 'Als je gehoororgaan eenmaal kapot is, is dat onomkeerbaar'", "Myrthe Hol, KNO-arts en hoofd van de afdeling KNO van het UMCG, zegt dat harde geluiden al snel schadelijk zijn. 'Al boven de 80 decibel. Vanaf dan is het geluid zo hard dat gehoorbescherming nodig is.'"


6 juli 2023: AD: "Rechter schuift zorgen over geluidshinder opzij: concerten Rammstein in Groningen gaan door", "De concerten van Rammstein, vanavond en morgen in het stadspark in Groningen, gaan door. Dat laat de organisatie weten. Tegen de concerten was veel weerstand, voornamelijk vanwege zorgen over geluidshinder. Er was een rechtszaak aangespannen, maar alle bezwaren zijn afgewezen."


5 juli 2023: Dagblad van het Noorden, "Rammstein in Groningen: bij iedereen lijkt het mes op de keel te staan". ,,Dit is een overheid die niet functioneert’’, zegt ecoloog Henk Baptist van de Natuurbeschermingswacht woensdagmiddag als laatste in de rechtszaal. Het is voor hem klip en klaar: er is bewust aangestuurd op een situatie waarin de belangen zó groot zijn geworden dat Rammstein de wacht aanzeggen geen optie meer is. The show must go on.


22 juni 2023: Dagblad van het Noorden: "Bezwaar tegen ander fietspad zorgt voor nieuwe vertraging in Havelte. Maar zorgen zijn niet terecht, het fietspad langs de startbaan op het Holtingerveld kómt terug"


20 juni 2023: Meppeler Courant: "Rechtbank tikt de gemeente Meppel op de vingers. College moet handhavingsverzoek opnieuw in behandeling nemen. De gemeente Meppel moet onderzoek doen naar lozingen in het grachtenwater. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland bepaald."


20 juni 2023: Meppeler Courant: "Wie poept er in de grachten? Zorgen over de waterkwaliteit van grachtenwater in Meppel | Analyse"


20 juni 2023: RTV Drenthe: "Water in Meppel zit vol poepbacteriën, maar waar komt het vandaan?"


20 juni 2023: Meppeler Courant: "Uitbreiding Noordster in Dwingeloo in natuurgebied leidt tot ophef. 'We doen ons uiterste best om hiervan een duurzame camping te maken, met veel natuur'", "Natuurbeschermingsorganisaties maken zich grote zorgen over de uitbreiding van camping De Noordster bij Dwingeloo. De aanleg van chalets zou het Dwingelderveld schade toebrengen."


20 juni 2023: Dagblad van het Noorden: "Ophef over uitbreiding De Noordster in Natura 2000-gebied Dwingelderveld. 'Ik snap niet dat ze niet met ons praten'"


28 mei 2023: RTV Drenthe: "Organisatie Ride&Run bedenkt truc om regels te omzeilen: 'Nu is het geen evenement'"


27 mei 2023: RTV Drenthe: "Is er nog toekomst voor nieuwe evenementen in de natuur?"


26 mei 2023: RTV Drenthe, Geert Starre van de Natuurbeschermingswacht in de talkshow De Staat van Drenthe over recreatie en natuur. Kijk de uitzending terug op RTV Drenthe gemist.

Aan tafel Geert Starre, hij noemt zichzelf 'Guerilla-jurist'. Hij pluist vergunning uit om te kijken of ze kloppen. Klopt dit niet, dan maakt hij bezwaar en zet zo alles op alles om de natuur te beschermen. Marieke Elsenaar van de Ride&Run kreeg haar vergunning niet rond, en komt met een ander plan. Wenda Bolhuis, Statenlid BBB, wil dat er één loket komt om orde in de chaos te scheppen. En Hans Slender van Kenniscentrum Events maakt zich zorgen over de toekomst van kleinere evenementen.

2023-05-26-RTV-Drenthe-De-Staat-van-Drenthe-evenementen.jpg


5 mei 2023: Financieel Dagblad: "Verzet tegen bouw fabriek voor Griekse yoghurt in Hoogeveen", "Twee milieuorganisaties verzetten zich tegen de bouw van een grote fabriek voor Griekse yoghurt in het Drentse Hoogeveen. Ze zijn zelfs bereid in het uiterste geval naar de Raad van State te stappen, zeggen Johan Vollenbroek van Mobilisaton for the Environment (MOB) en Geert Starre van Natuurbeschermingswacht Meppel tegen het FD.

‘We moeten de zuivelindustrie juist een kopje kleiner maken', zegt Starre.
"


3 mei 2023: RTV Drenthe: "Milieugroep ziet plannen voor yoghurtfabriek Hoogeveen niet zitten", "Natuurbeschermingswacht Meppel laat weten ook hun mening te geven over de plannen voor de fabriek."


7 april 2023: Leeuwarder Courant: "Waarom er een rechtszaak komt tegen vergunningen voor zestien mestvergisters in de Haskerveenpolder. 'Het is op dit moment geen goed idee'", "De komst van zestien mestvergisters in de Haskerveenpolder zorgt voor gefronste wenkbrauwen. Drie belangenclubs verzetten zich ertegen. „Het hele instituut veehouderij moet op de schop”, vindt een club uit Meppel."


3 maart 2023: Meppeler Courant 3 maart 2023 p. 10: "Belemmer de rechtsgang van burgers niet". (geen link mogelijk, zie pdf versie van de krant na inlog)


2 maart 2023: RTV Drenthe: "Motorcross in de Wijk gaat door: ‘Kostte wel wat moeite’"


27 februari 2023: Meppeler Courant: "Natuurbeschermingswacht spit in kranten en op websites om te kijken of evenementen in natuurgebieden een geldige natuurtoets hebben. Zo niet, dan wordt er bezwaar gemaakt", "De Stichting Natuurbeschermingswacht pluist kranten uit en struint websites af om te kijken of organisaties evenementen houden in de Weerribben-Wieden die schadelijk kunnen zijn voor Natura 2000-gebieden en beschermde planten en dieren. Er moet dan een natuurtoets aangevraagd worden. Gebeurt dat niet, dan maakt de organisatie bezwaar of ze dient een handhavingsverzoek in."


10 februari 2023: AD en de Stentor: "Waarom greep Steenwijkerland niet in bij dobberende protestactie? ‘Gaan door tot ze knettergek worden’" "Bij de dobberende protestactie in Belt-Schutsloot had de gemeente in moeten grijpen. Dat zegt de Natuurbeschermingswacht Meppel. Daarom daagde de club Steenwijkerland voor de rechter. Een blik in het verleden én op de toekomst. Wat is hier gebeurd, en hoe nu verder? ,,Tot de volgende rechtszaak, hè.”".


6 januari 2023: RTV Drenthe: "Extra maatregelen en een nieuwe datum moeten offroad motorrit Ruinen redden", "Flink scheuren op de crossmotor over het platteland. Motorclub MC'80 uit Ruinen hoopt dat het dit jaar weer kan tijdens de 38e editie van het offroad-evenement. Vorig jaar kon het grote sportevenement niet doorgaan vanwege natuurbezwaren, voor 2023 ligt er een verbeterde aanvraag met extra rapporten en een nieuwe datum."
 

2022

1 december 2022: RTV Drenthe: 'Veel frustratie' onder organisatoren natuurevenementen'. "Meerdere organisatoren van evenementen in de gemeente Westerveld maken zich zorgen. Wat mag er nog georganiseerd worden volgens de regels van terreinbeheerders, overheden en de stikstofmaatregelen? Bij de organisatie komt tegenwoordig veel kijken. Daarom organiseerde de partij DSW een vergadering, nooit eerder was de opkomst zo groot."


11 november 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant, "Gemeente Westerveld trekt op laatste moment vergunning voor evenement '4x4 Drenthe Off Road' in", "De gemeente Westerveld heeft in overleg met de organisator van het evenement ‘Stichting 4x4 Drenthe Off Road’ de evenementenvergunning ingetrokken. Hiermee voorkomt de gemeente een rechtszaak die door de Natuurbeschermingswacht Meppel e.o. was aangespannen en op dinsdag 15 november zou dienen."


28 oktober 2022: Omgevingsweb, "Opinie: Wie behartigt nog onze natuurwaarden?", door onze ecoloog Henk Baptist, "Europa heeft veel wetgeving gericht op de bescherming van publieke waarden als natuur, milieu, volksgezondheid en democratie. Binnen de bestuurscultuur in Nederland leggen deze waarden het vaak af tegen economische belangen.".


28 oktober 2022: de Stentor: "Verzet tegen omstreden boten bij nieuw vakantiepark in Ossenzijl: ‘Het is wereldvreemd’", "Hoewel de boten al lang en breed rondvaren, leggen bewoners en natuurorganisaties zich niet neer bij een vaarvergunning voor vakantiepark Waterstaete in Ossenzijl.".


7 september 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant, "Natuurbeschermingswacht eist sluiting van biomassacentrale in Meppel. Maar provincie Drenthe wil geen bedrijven 'stuk' maken". Zie ook onze blog hierover.


29 augustus 2022: Het Parool, Opinie: ‘Er woedt een juridische revolutie in Nederland’., "Er waart een opstand door Nederland van bezorgde burgers tegen een falende overheid. Veel mensen denken daarbij misschien aan de boerenopstand tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat is echter niet de opstand waardoor Nederland werkelijk verandert en de boeren zullen met hun protestacties aan het kortste eind trekken omdat zij de echte revolutie hebben gemist. Die revolutie bestaat uit het brede juridische verzet van vele burgers en milieuorganisaties tegen de voortdurende aantasting van hun gezondheid en de natuur in Nederland. Dat verzet heeft grote successen geboekt in Nederlandse rechtszalen waar op dit moment de echte revolutie plaatsvindt.
[..]
Zo wonnen onlangs nog Natuurbeschermingswacht uit Meppel en Vereniging Behoud de Parel en burgers uit Grubbenvorst bij de Raad van State hun rechtszaken tegen uitbreidingen van veebedrijven en mestfabrieken."


13 augustus 2022: interview Geert Starre door Hart van Nederland, SBS6: "Geert speurt naar de heetste plekken en geeft tips hoe je het wél koel houdt" "Het is heet en om af te koelen moeten we niet de airco aanzetten, maar meer bomen planten. Daarvoor pleit Geert Starre van de Natuurbeschermingswacht in Meppel. Op plekken zonder schaduw kan het op sommige dagen wel bijna 70 graden worden, ziet hij met zijn warmtecamera."


12 augustus 2022: interview Geert Starre door RTV Drenthe: "Met warmtecamera speuren naar heetste plekken: 'Belasting op zwarte tegels zou mooi zijn'". "Met temperaturen van boven de dertig graden is het voor velen puffen en steunen; zoeken naar verkoeling. Maar hoe heet het wordt in eigen tuin of huis heb je voor een deel zelf in de hand. Een andere kleur tegel of zonwering kan al helpen."


22 juli 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant, "Dit is de man die procedeert voor de natuur (en de journalist beschuldigt van het sponsoren van Poetin): Geert Starre", "Geert Starre. Gehaat en verguisd, hij krijgt zelfs doodsbedreigingen. Als Geert Starre met ‘zijn’ Natuurbeschermingswacht meppel en omstreken een procedure begint, zet je dan maar schrap. Maar Starre gaat onverdroten door. Voor de natuur."

Reactie Korteland in bovenstaande artikelen:
Korteland is gevraagd om wederhoor. Hij reageert als volgt: “Ik herken mij totaal niet in het geschetste beeld en neem afstand van deze onnavolgbare uitspraken. De overheid - en dus ook de burgemeester - is er voor het algemeen belang. Dat betekent dat alle wetten, regels en belangen meewegen bij besluitvorming. Tegen deze besluiten kan bezwaar en beroep worden aangetekend, dat hoort bij de democratie waarin we leven.”


18 juli 2022: Meppeler Courant, "Droge zomer en tropische dagen vormen een probleem voor de natuur.", "Het is overigens niet overal zomaar toegestaan om grondwater te onttrekken. Bij de Natura 2000-gebieden is het verboden om de toestand van de gebieden te verslechteren. „Het onttrekken van grondwater verdroogt het gebied, waardoor het dus achteruit gaat,” aldus Starre."


3 juli 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant, "Natuurbeschermingswacht krijgt gelijk: geen intensieve veeteelt in Nijeveen", "De Raad van State heeft de gemeente Meppel op het matje geroepen. De beslissing om intensieve veehouderij toe te staan op Kolderveen 102 omdat die vergunning is weggenomen aan Nijeveense Bovenboer 28 wordt teruggeroepen. De Natuurbeschermingswacht (NBW) Meppel en omstreken heeft met succes bezwaar gemaakt." Looes ook: onze blog hierover.


22 juni 2022: overzichtsartikel in de Mepper Courant over het werk van onze Hendrik Snel: "Bijzondere gierzwaluwkolonie dankzij Hendrik Snel | Meppelerdiep". "Hendrik Snel heeft sinds 1996 vele tientallen bijzondere dakpannen op daken van huizen en kantoren geplaatst – vaak met gevaar voor eigen leven – waarin gierzwaluwen kunnen broeden. Meppel is dankzij zijn vrijwilligerswerk uitgegroeid tot een milieuvriendelijk bolwerk van gierzwaluwen."

Hendrik heeft naast het zelf plaatsen van nesten meer dan 100 lezingen gegeven in het hele land over het plaatsen van nesten voor zwaluwen.


22 juni 2022: RTV Drenthe: "Meningsverschil over festivals in Meppel: 'Burgemeester moet anders gaan kijken'"


4 juni 2022: Meppeler Courant: "Dure beveiligers, stikstofberekeningen, 50 pagina's papierwerk. Dorpsfeesten in Drenthe worstelen met strenge regelgeving: 'Het is me vies tegengevallen dit jaar'"


20 mei 2022: RTV Drenthe: "Alle hobbels zijn genomen voor pumptrackbaan in Meppel"


29 apr 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant, "Buitengebied Meppel knapt op van vleeskalverenbedrijf", "Het buitengebied van Meppel knapt flink op van de bouw van twee vleeskalverenstallen aan de Kolderveen en als compensatie daarvoor het slopen van oude varkensschuren aan de Nijeveense Bovenboer. Dit vindt de gemeente Meppel die donderdag hierover voor de Raad van State werd gesleept."


22 april 2022: RTV Drenthe, "Zorgen om koningsdag Meppel: 'Zijn als beesten tekeer gegaan'"


4 april 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant, "Organisatoren in De Wolden balen van onzekerheid, de motivatie verdwijnt: ‘We weten niet of we het festival volgend jaar nog organiseren’" (geplaatst ivm offroadritten)


1 april 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant, "Burgemeester Inge Nieuwenhuizen [de Wolden] is de wittebroodsweken voorbij: 'Ik krijg de meeste energie als ik onder de mensen ben'" "En op het gebied van evenementen werden twee offroadritten in Ruinen en de Wijk verboden door de rechter. En dan moet ik april nog naar het burgemeestersklasje”, glimlacht Nieuwenhuizen.", "Om te beginnen met de deceptie van MC’80 in Ruinen en de Antrappers in de Wijk."


31 maart 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant, "Organisatoren evenementen De Wolden luiden noodklok rond de vergunningen: 'we moesten het zelf verder maar uitzoeken'"


28 maart 2022: RTV Drenthe: "Vergunningsjager van Meppel heeft nog geen nieuw doel".


20 maart 2022: Meppeler Courant: "Mini-offroadrit vanuit Rogat kan het verdriet van Antrappers en MC'80 niet wegnemen" "De off the road rit van MC de Antrappers is zondagmorgen in een afgeslankte vorm alsnog verreden. Het werd een mini-versie over Meppeler grondgebied, waar ook een delegatie vanuit Ruinen bij aanwezig was."


19 maart 2022: Dagblad van het Noorden: "Over boomers en brommerjongens: waarom de laatsten niet meer allemaal gaan stemmen", column Hilbrand Polman.


17 maart 2022: RTV Drenthe, "Motor-evenement mag niet door De Wolden, evenement zondag in afgeslankte vorm"


17 maart 2022Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant, "Geen motortoertocht dit weekend voor motorclub De Antrappers in Meppel en De Wolden. 'Heel erg jammer, we balen ervan'" "Het off the road-motorevenement van vereniging De Antrappers gaat aankomende zondag niet door. De rechter oordeelde donderdag dat de vergunning van gemeente De Wolden onjuist verleend is."


17 maart 2022: RTV Drenthe radio gemist, "De Dag van Drenthe met René", interview Geert Starre vanaf 9 minuten tussen 17:00 - 18:00


16 maart 2022: RTV Drenthe, "Rechter moet knoop doorhakken over motor-evenement de Wijk".


16 maart 2022Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant, "Sneuvelt zondag de motortoertocht van De Antrappers in De Wijk? Gammele juridische basis, geeft gemeente De Wolden toe" "Opnieuw dreigt een motortoertocht in Zuidwest-Drenthe op het laatste moment afgelast te worden door de rechter. Woensdag was de ‘Off the Road’-rit in De Wijk van aankomende zondag onderwerp van een kort geding in Groningen."


14 maart 2022: de-wolden.nieuws.nl "Voor wie is die e-Crossmotor van MC’80 in Ruinen bedoeld?" "Ruinen – Het had gisteren, op een stralende dag, ook een stralend evenement moeten worden: de 38ste editie van de offroadrit door de regio van het dorp Ruinen. het werd het niet voor de organisatoren van motorclub MC’80. Met dank aan onder meer de Natuurbeschermingswacht Meppel e.o., die daar een stokje voor stak. De organisatie kwam zondag wel samen, maar dan voor een ludieke actie."


14 maart 2022Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant: "Havenuitbreiding Meppel verdeelt politiek tot op het bot" "Meppel wil de zeehaven uitbreiden. Dat moet gebeuren op grond van het nabijgelegen natuurgebied in Staphorst. Een kwestie die zomaar kan uitgroeien tot een politieke splijtzwam."


13 maart 2022: Facebook: "Vandaag hebben wij een ludieke protestactie in touw gezet. We hopen de leden van de natuurbeschermingswacht Meppel volgend jaar te verwelkomen op onze 38e..."


13 maart 2022Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant: "Kleine protestactie tegen afgelasten Off Road Rit Ruinen. 'Wij houden deze cross juist om wildcrossen te voorkomen'" "Motorvereniging MC’80 hield zondagochtend een kleine protestactie om het ongenoegen over het niet doorgaan van de Off Road Rit Ruinen kenbaar te maken."


11 maart 2022: RTV Drenthe, "Verzet tegen groei van haven Meppel: 'We zijn geen Rotterdam'" ... "De Natuurbeschermingswacht Meppel heeft namelijk gezegd 'hoe dan ook te gaan procederen'".


11 maart 2022: RTV Drenthe, Lijsttrekkersdebat gemeente Meppel. Drenthe Kiest - gemeenteraadsverkiezingen 2022. (NBW op 08:40 inzake Havenuitbreiding Oevers S)


11 maart 2022: RTV Drenthe: "Uitbreiding haven en beroerde stadsentrees in Meppeler verkiezingsdebat" "De Natuurbeschermingswacht Meppel heeft gezegd 'hoe dan ook te gaan procederen'. De organisatie vreest voor aantasting van de natuur, bijvoorbeeld voor het Natura2000-gebied Weerribben-Wieden."


10 maart 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant: "Schrappen motorevenement Off Road Ruinen zet motorliefhebbers en natuurclubs lijnrecht tegenover elkaar, maar dat verhult wie de échte schuldige is: de overheid" "Nu de Off Road rit in Ruinen op last van de rechter is geschrapt, lijken natuurclubs en motorliefhebbers lijnrecht tegenover elkaar te staan. Woede over en weer is contraproductief, want dat verhult wie de échte schuldige is: de overheid. Een analyse."


9 maart 2022: RTV Drenthe: "'Door verbieden offroad-evenementen gaan mensen illegaal op pad'" Met video interview.


9 maart 2022: RTV Drenthe "Rechter verbiedt offroad-evenement in Ruinen".


9 maart 2022: AD "Offroad-evenement in Ruinen mag niet doorgaan van de rechter"


9 maart 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant: "Geen motorevenement voor MC'80 in Ruinen vanwege natuurimpact. Organisatie spreekt van financiële strop: 'In het dorp wordt dit gevoeld als onrecht'" "Het motorevenement Off Road Rit van Ruiner motorvereniging MC’80 van komende zondag is afgeblazen. Grote milieu-impact is niet uit te sluiten, de gemeente is nalatig geweest, oordeelt de rechter in Groningen."


8 maart 2022: RTV Drenthe: "Off-road evenementen De Wolden op de tocht: 'Heel schadelijk voor de natuur'".


7 maart 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant: "Geen Pauperparadijs, geen motorcross, geen autorally? Kan er dan niks meer in Drenthe? Vijf vragen over stikstof" "De Off Road Rit van motorclub MC’80 in Ruinen, theatervoorstelling Het Pauperparadijs en nog veel meer evenementen liggen onder vuur wegens stikstof. Kan er niks meer?"


7 maart 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant: "Toertochten van motorclubs in Ruinen en De Wijk op losse schroeven:  Natuurbeschermingswacht Meppel stapt naar rechter vanwege stikstof en natuurschade" "Twee motorcrossevenementen in Zuidwest-Drenthe staan op losse schroeven door bezwaren van de Natuurbeschermingswacht in Meppel. De natuurclub spant twee keer een kort geding aan tegen de vergunningen die gemeente De Wolden heeft verleend."


16 februari 2022: RTV Drenthe: "De strijd om Oevers S: milieuclubs gaan door tot Raad van State"


13 februari 2022: Dagblad van het Noorden en Meppeler Courant: "Omstreden mountainbike-route rond Vledder maakt de tongen los. Meningen wandelaars en fietsers variëren van 'gezeik' tot 'natuurschade'" "De nieuwe mountainbike-route rond Vledder houdt de gemoederen bezig. Een deel is op last van de rechter afgesloten. Deze krant trok het gebied in en vroeg de mening van wandelaars en fietsers."


11 februari 2022: Meppeler Courant: "FietsZe start crowdfundingsactie om verder te kunnen met mtb-route rond Vledder. 'Ons doel willen we bereiken. En daarbij houden we echt rekening met de natuur'" "Fietsclub FietsZe uit Vledder wil graag door met de aanleg van een nieuwe mtb-route rondom Vledder. En ook de route voor mindervaliden moet er komen. Daarom start de vereniging een crowdfundingsactie om dit voor elkaar te krijgen. Doel is 65.000 euro. Dit geld is nodig om juridische hulp in te roepen."


11 februari 2022: RTV Drenthe: "Aanleg mountainbikeroute Vledderveen is parcours vol hindernissen"


25 jan 2022: Dagblad van het Noorden: "Gemeenteraad roept wethouder ter verantwoording over problemen met de biomassacentrale in Meppel" "Zes van de acht politieke partijen in de gemeenteraad van Meppel hebben een verzoek ingediend voor een debat over de problematiek met de biomassacentrale in de wijk Nieuwveense Landen in Meppel."


20 jan 2022: Meppeler Courant: "Gevaarlijke valstrikken met glas op omstreden mountainbikeroute bij Vledder. ‘Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren’" "De strijd rond de aanleg van een lange mountainbikeroute bij Vledder verhardt. In korte tijd zijn twee valstrikken met glas aangetroffen, bedoeld om nietsvermoedende voorbijgangers te verwonden. "


20 jan 2022: RTV Drenthe: "Vandalen actief op mountainbikeroute in Boschoord"

 

2021


24 december 2021: RTV Drenthe: "Natuurorganisatie opnieuw naar rechter om mountainbikeroute Vledderveen" "Nu blijkt dat de maatregelen onvoldoende door gemeente Westerveld worden nageleefd, is een volgende stap onafwendbaar."
"NatuurAlert had samen met een omwonende en de Natuurbeschermingswacht Meppel een rechtszaak aangespannen tegen de aanleg van het pad."


18 december 2021: RTV Drenthe: "Mountainbike Vledderveen verliest rechtszaak over aanleg mountainbikeroute: 'Dit is een kaakslag'" "De werkzaamheden aan een nieuwe mountainbikeroute in Vledderveen zijn op last van de rechter gestaakt. Tijdens de aanleg is een zaak aangespannen door een omwonende, gesteund door Natuur Alert en de Natuurbeschermingswacht Meppel. De aanspanners zijn in het gelijk gesteld."


8 december 2021: Meppeler Courant: "Mountainbikeroute bij Vledder onder vuur: provincie dreigt met ingrijpen" "De provincie Drenthe dreigt in te grijpen bij de mountainbikeroute bij Vledder. De initiatiefnemers moeten een extra vergunning aanvragen en de bestaande vergunning beter onderbouwen."


26 nov 2021: RTV Drenthe: "Aanleg mountainbikeroute Vledder stilgelegd vanwege natuurbezwaren"


24 nov 2021: De aanleg van een MTB-route veroorzaakt grove schade midden in een Natura 2000-gebied:
- Dagblad van het Noorden: "Aanleg mountainbikeroute bij Vledderveen ligt onder vuur. Bewoonster, Stichting Natuur Alert en Natuurbeschermingswacht doen handhavingsverzoek"
Idem bij de Westervelder en de Meppeler Courant.


24 nov 2021: Meppeler Courant: "Natuurbeschermingswacht openbaart na Wob-verzoek verkregen documenten over biomassacentrale in Meppel"
De gemeenteraad van Meppel heeft informatie beschikbaar gesteld over de biomassacentrale aan de Bremenbergweg in de wijk Nieuwveense Landen. Het besluit van de raad volgt nadat de Natuurbeschermingswacht Meppel e.o. een beroep heeft gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob-verzoek).


15 nov 2021: diverse artikelen nav de zitting vandaag inzake ons handhavingsverzoek Biomassacentrale Meppel:
- Dagblad van het Noorden, Michiel Kolle, 15 nov 2021, Natuurbeschermingswacht wil biomassacentrale in Meppel door provincie laten sluiten. Commissie bezwaarschriften buigt zich over afgewezen verzoek.
- Meppeler Courant, Michiel Kolle, 17 nov 2021, Natuurbeschermingswacht Meppel wil biomassacentrale laten sluiten.
- RTV Drenthe, Bastian van de Belt, 16 nov 2021, Moet provincie Drenthe de biomasssacentrale Meppel laten sluiten? ‘Illegale situatie’.


19 juli 2021: Meppeler Courant: "Natuurbeschermers blijven provincie bestoken met procedures: nu over drainage bij bouwland Havelte
Het provinciebestuur van Drenthe moet eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen voor de bescherming van natuurgebieden, vindt de Natuurbeschermingswacht Meppel en Omstreken.
"

En idem bij Dagblad van het Noorden.


11 juli 2021: De Stentor: "Deze club uit Meppel voert meer dan 40 rechtszaken voor naleving natuurregels: ‘Krijgen zelfs doodswensen’"
"De Natuurbeschermingswacht Meppel en omstreken kreeg het vorige week voor elkaar dat het evenement Vaar Door in Belt-Schutsloot niet kon doorgaan. Dat kwam secretaris Geert Starre zelfs op bedreigingen te staan. Maar de club laat zich niet uit het veld slaan. ,,We moeten knokken, anders gaan wij dood aan de gevolgen van milieuvervuiling.’’"


3 juli 2021: De Stentor: "Onder aanvoering van ‘Pietje Bel’ protesteert Belt-Schutsloot tegen afgelasting vaartocht. De vaartocht ging niet door nadat de Natuurbeschermingswacht uit Meppel een handhavingsverzoek indiende, omdat de initiatiefnemers vooraf geen rekening hadden gehouden met eventuele gevolgen voor de natuur."


3 juli 2021: RTVOost: "Belt-Schutsloot protesteert tegen afblazen vaartocht: ‘‘Wat mag straks nog wel?’’" "''We willen een statement maken''. Vanmiddag gingen bootjes toch het water op bij Belt-Schutsloot."


1 juli 2021: de Stentor: "Streep door vaartocht in Belt-Schutsloot vanwege overlast voor natuur: ‘Wat kan dan nog wel?’" "De vaartocht ‘Vaar Door’ die dit weekend in Belt-Schutsloot gehouden zou worden, mag niet doorgaan. De reden? Er is vooraf niet gekeken naar de gevolgen voor de natuur. We zitten middenin het broedsei­zoen, dan kan je toch niet zomaar allerlei evenemen­ten in dit natuurge­bied organise­ren
Geert Starre, Natuurbeschermingswacht in Meppel
"


30 juni 2021: Meppeler Courant: "Geen Vaar-Door in Belt-Schutsloot na handhavingsverzoek Natuurbeschermingswacht. 'Mag er eindelijk iets, krijg je dit op je dak'"21 juni 2021: Artikel Trouw over onze inspanningen om volgens het verdrag van Aarhus meer inspraak te krijgen: "Natuurorganisaties proberen bij de rechter aan te tonen dat de stikstofregels nog steeds de natuur schaden en dus in strijd zijn met het Europees recht."

“Het gaat ons om de Nederlandse overheid die in strijd handelt met het Europees recht.”

Hetzelfde artikel in de krant heeft overigens de titel: "Stikstofguerilla in de juridische jungle":

mg-1450.png


Meppeler Courant 16 juni: "Klachten over biomassacentrale in Nieuwveense Landen stranden in bureaucratisch moeras."


Meppeler Courant 5 mei 2021: "Natuurbeschermingswacht wil dat biomassacentrale in Meppel wordt gesloten en dient een handhavingsverzoek in bij de provincie Drenthe", idem bij DvhN.


10 april 2021, Meppeler Courant, p. 10, Commentaar, Ton Henzen: "Havenuitbreiding Oevers S of meer natuur?".


Geplaatst 7 april 2021: Hoe de Vogelbeschermingswacht overging in de Natuurbeschermingswacht: De Vogelbeschermingswacht werd Natuurbeschermingswacht.


5 maart 2021, Markante blikvanger aan de Reest in Meppel is geveld: 'Het kon niet anders, de boom was een gevaar', Meppeler Courant


26 februari 2021, Buurtbewoners bij de Reest in Meppel maken bezwaar tegen kap populier, maar boom gaat toch tegen de vlakte. 'Doodzonde, maar we hebben er begrip voor', Dagblad van het Noorden, Natuurbeschermingswacht heeft succesvol gelobbyd voor herplant en rijplaten. Idem in Meppeler Courant.


2021
Natuurbeschermingswachtzet Joke in het zonnetje
(30 jaar bestuurder, nu ere-bestuurder)
2021-01-05-Meppeler-Courant-2021-01-05-pdf-p1.pdf

2020
Gedenkboom planten in wijk Oosterboer
https://www.rtvmeppel.nl/planten-gedenkboom-gaat-niet-door/
https://www.inhetnieuws.nl/nieuws/binnenland/gedenkboom-planten-in-wijk-oosterboer/7474075


2019
https://www.wijkplatformoosterboerezinge.nl/wp-content/uploads/2019/09/Wijkkrant-juni-2019.pdf


2019
https://destaphorster.nl/artikel/1064962/maak-kennis-met-onze-vogels-en-hun-schoonheid-dicht-bij-huis.html


2019
Speuren en bakken in het Wilhelminapark
https://meppelercourant.nl/artikel/1056784/speuren-en-bakken-in-het-wilhelminapark.html


2019
Lezing over vogels in Ogterop
https://www.rtvmeppel.nl/lezing-over-vogels-in-ogterop/

Maak kennis met 'onze vogels en hun schoonheid dicht bij huis'
https://meppelercourant.nl/artikel/1064962/maak-kennis-met-onze-vogels-en-hun-schoonheid-dicht-bij-huis.html

Lezing Groei & Bloei
https://meppel.groei.nl/opslag/nieuwsbrief-opslag-meppel/nieuwsbrief-2019-11-november/


2019
Gedenkbomen geplant in Wilhelminapark
https://meppelercourant.nl/artikel/998035/gedenkbomen-geplant-in-wilhelminapark.html


2019
Gedenkbomen planten (De Wijkkrant Oosterboer-Ezinge)
https://www.wijkplatformoosterboerezinge.nl/wp-content/uploads/2019/09/Wijkkrant-juni-2019.pdf


2019
Gedenkboom planten in wijk Oosterboer in Meppel
https://nudrenthe.nl/gedenkboom-planten-in-wijk-oosterboer-in-meppel/


2019
Excursie langs het vogelbroedreservaat/natuurgebied “De Oeverlanden” onder leiding van boswachter Jeroen Bredenbeek van Staatsbosbeheer
https://www.rtvmeppel.nl/excursie-natuurbeschermingswacht-meppel/


2018
Nestplankjes voor boerenzwaluw onder bruggen
Nu zijn 50 nestplankjes gehangen onder bruggen in Berggierslanden, Oosterboer, het wandelbos, Engelgaarde en Nijeveen
https://112drenthe.nl/page/Nieuwsdetail/46943/nestplankjes-voor-boerenzwaluw-onder-bruggen

Boerenzwaluw krijgt nestplaatsen onder bruggen
https://meppelercourant.nl/artikel/529050/boerenzwaluw-krijgt-nestplaatsen-onder-bruggen.html


2017
NATUURBESCHERMINGSVERENIGING IJHORST OPGERICHT
https://natuurbeschermingsvereniging.nl/files/scharrelaar%20208.pdf


2017
Essentaksterfte in Drenthe vooral Meppeler probleem
https://www.dvhn.nl/drenthe/Essentaksterfte-in-Drenthe-vooral-Meppeler-probleem-22683292.html


2016
Drentse schaapherder trekt al eeuwenlang door de velden
https://hoogeveenschecourant.nl/artikel/475154/drentse-schaapherder-trekt-al-eeuwenlang-door-de-velden.html


2016
In 2007 heeft Vogelbescherming Nederland de gemeente Meppel als winnaar van de Stadsvogelprijs gekozen.
https://www.wijkplatformkoeberg.nl/wp-content/uploads/2015/06/Nieuwsbrief-okt-klein-2016.pdf

2016
Jan Bus vraagt aandacht voor boerenzwaluw en ijsvogel
https://meppelercourant.nl/artikel/472802/jan-bus-vraagt-aandacht-voor-boerenzwaluw-en-ijsvogel.html

2016
Otter en ijsvogel vinden onderdak in wandelbos Engelgaarde
https://meppelercourant.nl/artikel/442067/otter-en-ijsvogel-vinden-onderdak-in-wandelbos-engelgaarde.html


2015
34e jaargang no. 2, Lente 2015 Handen af van Oeverlanden
Uitgave: Politieke Vereniging Sterk Meppel
34e jaargang no. 2, Lente 2015
Handen af van Oeverlanden - Jan Vonk
https://adoc.tips/handen-af-van-oeverlanden-jan-vonk.html
en SW 1/2015-2


2015
Zienswijze en lobby Kadernotitie - Zo doen we Groen!
https://meppel.tercera-ro.nl/SiteData/0119/Publiek/SV00004/d_NL.IMRO.0119.ZoDoenWeGroen-SVC1.html


2014
SW 2014, meppeler wandelbos

Actie tegen uitbreiding havengebied:
Meppel - Natuurbeschermingswacht Meppel en Staatsbosbeheer zijn fel gekant tegen een mogelijke uitbreiding van het Meppeler havengebied in de richting van natuurreservaat Oeverlanden.
https://meppelercourant.nl/artikel/316058/actie-tegen-uitbreiding-havengebied.html


2011
Natuurbeschermingswacht al 65 jaar strijdbaar
Zo zijn verschillende projecten gerealiseerd door betrokkenheid van de stichting, zoals het Wandelbos, de sluisjes in de Nijeveense- en Kolderveense Westergrift, het Gedenkbomenplan en het project Gierzwaluwnestkasten.
https://meppelercourant.nl/artikel/59866/natuurbeschermingswacht-al-65-jaar-strijdbaar.html


2010
Tolbord in Meppeler ziekenhuis
https://www.dvhn.nl/archief/Tolbord-in-Meppeler-ziekenhuis-20629390.html
en
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/41858/Diaconessenhuis-Meppel-krijgt-tolbord

2009
'Volg de vogel, kom in actie tegen asfaltfabriek'
https://meppelercourant.nl/artikel/175114/volg-de-vogel-kom-in-actie-tegen-asfaltfabriek.html


2009
Massaal protest heeft gewonnen! (De asfaltcentrale van Heijmans komt niet naar Meppel)
http://www.asfaltcentralemeppel.nl/HMS/hmsindex3.htm


2009
asfaltcentrale
http://tonhenzen.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=131:vredespijp&catid=29:ondertoon&Itemid=27


2009
watercipres in het Wilhelminapark
Twee sequoia's in park door een misverstand
https://meppelercourant.nl/artikel/170432/twee-sequoia-s-in-park-door-een-misverstand.html


2009
Uitgever John Boom overleden [medeoprichter Natuurbeschermingswacht]
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/34932/uitgever-john-boom-overleden


2008
GIERZWALUWBESCHERMING - NEDERLAND
...zal Hendrik Snel ons langs gier-zwaluwprojecten in Meppel leiden.
https://www.gierzwaluwbescherming.nl/files/uploads/2014/12/GBN-bulletin_2008-2.pdf


2007-2010
Milieuactieplan Gemeente Meppel 2007 – 2010
https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0119.OeversD2010-BPC2/tb_NL.IMRO.0119.OeversD2010-BPC2_1.pdf


2007
Ontwikkelingsvisie STADSRANDZONE MEPPEL-REESTDAL
vastgesteld door de gemeenteraad van Staphorst, 24 april 2007 en de gemeenteraad van Meppel, 10 mei 2007
link en link


2007
Politieke Vereniging Sterk Meppel: De Natuurbeschermingswacht Meppel en omstreken heeft met succes bezwaar aangetekend tegen de kapvergunning van 27 eiken
https://www.sterkmeppel.nl/uploads/default/1/SW%202007-4%20LR.pdf


2007
Stadsvogelprijs 2007
"Mede naar aanleiding van de samenwerking tussen bevolking, AOC-Terra en Natuurbeschermingswacht heeft Meppel de prestigieuze Stadsvogelprijs 2007 in de wacht gesleept. Deze prijs van 20.000 een enorme opsteker voor de Natuurverenigingen van Meppel."

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/21263/Stadsvogelprijs-voor-Meppel

https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/meppel-wint-eerste-stadsvogelprijs

https://meppelercourant.nl/artikel/232955/natuurbeschermingswacht-en-aoc-geven-tuin-cadeau.html


2007
Duurzaamheidsmeter 2007
https://www.duurzaamheidsmeter.nl/archief/ldm2007/resultaten/2007/nl/sociaal/gemeente/Meppel.html


2005
Hasselt, gemeente Zwartewaterland (Overijssel)
'Na een fascinerende lezing van gierzwaluwdeskundige Hendrik Snel uit Meppel, vorig jaar tijdens onze jaarvergadering, hebben wij de werkgroep opgericht. Momenteel zijn we bezig de gierzwaluwkolonie in Hasselt te inventariseren met als doel voldoende nestgelegenheden te behouden en of te creëren.'
https://www.zwartewaterkrant.nl/14645meestgelezen.html
http://www.schoonewelle.nl/natuurmilieu


1955
In 1948 en 1955 trachtte de natuurbeschermingswacht Meppel de molen uiterlijk weer hersteld te krijgen doch zonder resultaat.
https://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&nummer=4806


1949
foto opening van de schaapskooi: op voorgrond de commissaris van de koningin baron R.H. de Vos van Steenwijk, met pet, breiwerk en schepersschop de herder Wessel Luten met rechts van hem waarschijnlijk H.T. Buiskool en daarnaast Willem Huizing, herder te Emmer-Compascuum, Ruinen (1949)
Namen Kralose Heide; Natuurbeschermingswacht Meppel; Luten, Wessel; Vos van Steenwijk, baron R.H. de; Buiskool. H.T.; Huizing, Willem
Plaatsnaam Ruinen
https://collectie.nederlandsfotomuseum.nl/collectie/detail/b3b30ba7-0bda-f928-acfe-7f801745b25c


1947
De verzorging van het landschap in Drenthe
[..] 1945. -Plan voor het behoud van het oude dorp Tweeloo. Op verzoek van de Natuurbeschermingswacht Meppel. De Vroome was toen, 1947, in dienst van de Contact-Commissie voor Natuur- en Landschapsbescherming.
https://edepot.wur.nl/319155
 

Historie


1946
https://www.drentseschaapskudden.nl/schaapskudden/schaapskudde-ruinen/

1946
Schaapskooi Ruinen
https://www.drenthe.nl/locaties/3988487565/schaapskooi-ruinen


https://leiden.courant.nu/issue/LD/1959-10-02/edition/0/page/9?query=


Het werk van de herder
http://www.hollanderhuis.nl/hoeden.htm


De Natuurbeschermingswacht zorgde ervoor dat de koepel niet voor Meppel verloren ging.
http://www.100jaarwilhelminapark.nl/theekoepel


1962
https://www.175jaarmc.nl/archief/editie/1962/11-05-1962


1949
https://www.provincialemonumentendrenthe.nl/monumenten/schaapskooi-en-beheerderswoning/


https://www.175jaarmc.nl/archief?text=natuurbeschermingswacht


 

Algemeen

Als model Natuurbeschermingswacht voor de nieuwe aanpak geldt de Natuurbeschermingswacht Meppel en omstreken
https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurwacht

https://www.ivngeschiedenis.nl/Aanloop/Aanloop_4.html

https://www.provincialemonumentendrenthe.nl/monumenten/schaapskooi-en-beheerderswoning/


server clear NOK