logo natuurbeschermingswacht LinkedIn Nnatuurbeschermingswacht

Een nieuwe megastal in Westerveld in 2022

Gemeente Westerveld geeft vergunning voor een nieuwe megastal:

update 13 maart 2023: in beroep

 

Jawel hoor, niet ontvankelijk

De gemeente Westerveld is eenvoudig wat betreft werkwijze. Wederom zien ze de Natuurbeschermingswacht niet als belanghebbende. Dat betekent dat ze het bezwaarschrift niet inhoudelijk behandelen. Inmiddels heeft de rechter ze al meer dan 4x gecorrigeerd op dit punt.

Wij hebben uiteraard weer beroep ingesteld. De uitkomst is voorspelbaar.
 

Hoe gaat die fraude eigenlijk?

Simpel, boer industrieel laat de voerfabrikant een nep-rapport opstellen. Agrifirm Meppel in dit geval. In dit nep-rapport staat dat de nieuwe megastal geen milieueffect heeft want tovervloeren, dan lekker rekenen met Rav-emissiefactoren waarvan de rechter zegt dat ze niet kloppen.

Vervolgens krijgt de gemeente een bouwaanvraag. Gemeente Westerveld doet niet aan milieudingetjes want neoliberalisme of Heilige Boer of zoiets. Dus die sturen de aanvraag met het rapport naar de RUD. De RUD die stempelt af, want er staat in het rapport dat alles goed komt. RUD toetst uiteraard niet inhoudelijk, kanniet, snapniet, wilniet, weiniggeld. En de deskundige voerfabrikant schrijft  immers dat er geen milieueffecten te verwachten zijn - zegt voerfabrikant. Dan is dat uiteraard zo.

Voor de vorm vraagt RUD nog wat lieve vraagjes, dingetjes over de bouw zelf. Niet over de Habitatrichtlijn en inspraak enzo, wat dat zou alleen maar onrust geven onder de boeren en bestuurders - met name de wethouder. Hoe we overigens aan die naam komen voor figuren in die functie is ook een goede vraag. Welke wet hij dan ook houdt, het is niet de Habitatrichtlijn.

De RUD stuurt vervolgens een besluit naar de gemeente dat alles prima en dik in orde is. Niets meer aan doen.

De gemeente, vooral de wethouder, helemaal blij want boeren helpen is goed. En die natuur? Die moet benut worden. Denk je nou werkelijk dat door een beetje stikstof er minder mountaibikeroutes aangelegd kunnen worden? Nee. Dus: vergunnen die hap.
 

De Natuurbeschermingswacht

De Natuurbeschermingswacht doet niet aan neoliberalisme en boerenbelang, drinkt een kop koffie, kijkt naar de vergunning en gaat in bezwaar.

Lees bezwaarschrift hierrr.

Dat bezwaar maken is best lastig, dat moet nog op platte dode bomen (papier) in Westerveld. Dus bezwaarschrift op de balie gelegd vandaag. Uiteraard om ontvangstbevestiging gevraagd.
 

Het vervolg

Om het vervolg te voorspellen hoeft men niet over een titel zoals 'meester in de rechten' te beschikken. De gemeente zal het bezwaar niet-ontvankelijk verklaren want ziet de Natuurbeschermingswacht niet als belanghebbende.

Dus over 18 maanden hebben we 6 weken de tijd om in beroep te gaan. Dan jaar wachten tot rechtbank het in behandeling neemt.


Doneer tegen megastal:

doneer

 
server clear NOK