logo natuurbeschermingswacht LinkedIn Nnatuurbeschermingswacht

Buitenplaats Landal De Rieverst

Rieverst Holiday Retreat

update 19 febr 2023
 

Procedures

Inmiddels (19 febr 2023) lopen er vele procedures. Leggen we uit.

Gemeente Staphorst: we hebben bezwaar gemaakt. Da's een brief naar de gemeente sturen. Daarna een uitnodiging gekregen voor een zitting. Die zitting is geweest en we hebben daar ons standpunt toegelicht. Na de zitting stelt de commissie voor de bezwaarschriften een advies op. Opbasis van dat advies moet de gemeente een besluit-op-bezwaar formuleren. Dat besluit hebben we nog niet ontvangen.

Provincie Overijssel: de provincie is het bevoegd gezag inzake natuurwetgeving. Maar ze keken de andere kant op. Hierom hebben we een handhavingsverzoek gestuurd. Dat handhavingsverzoek is afgewezen. Wij zijn in bezwaar gegaan. We wachten nu op een uitnodiging van de provincie om te verschijnen op een nog te plannen zitting.

De rechtbank: We hebben een verzoek om een voorlopig voorziening ingediend bij de rechtbank. Er is een datum gepland door de rechtbank om het verzoek op zitting te behandelen. 23 uur voor de zitting kregen we een bericht: zitting gaat niet door.

We hebben een brief gestuurd dat we het hier niet mee eens zijn. Hierna is het verzoek afgewezen, omdat er mondelinge toezeggingen gedaan zijn dat de aanleg gestopt is. Wij geloven niet in toezeggingen en vooral niet in mondelinge toezeggingen. Helaas is de bestuursrechter er wel tevreden mee.

Zo'n rechtzaak (ook een voorlopige voorziening kost 365 euro. Die hebben we niet terug gekregen omdat het verzoek afgewezen is. Dit procederen is helaas nodig. Help ons met de kosten:

doneer
Ook verwacht ik dat we nog vaker naar de rechter moeten voor deze kwestie, want wat niet kan is dat de porovincie niet wil handhaven, terwijl de gemeente nog geen besluit heeft genomen naar aanleiding van ons bezwaar. Lees hier ons inhoudelijke bezwaarschrift.
 

Verkoopgeklets

Wat een mooi initief van Landal. Prachtig. Een paar citaten.

"In totaal komen er 151 duurzame huizen" Wethouder Lucas Mulder van de gemeente Staphorst: "een versterking voor IJhorst".

"Voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid."

Duurzamheid? "Duurzamheid en kwaliteit gegarandeerd bieden deze uit hout opgebouwde villa’s."

"Eén worden met de natuur."

"Hier ben je één met de natuur."
 

De eenwording met de natuur

De eenwording met de natuur zie er zo uit volgens de vakantiemakelaar:

"Landal De Rieverst - Back to basic recreëren in luxe bosvilla's"

"Denk hierbij aan; een inloop regendouche, luxe sanitair en keuken. De luxe, extra luxe en special uitvoeringen zijn voorzien van een Quooker kraan, wijnklimaatkast, sauna, whirlpool en een keuken met kookeiland." Bron.
 

Wat ze je niet vertellen

Wat ze niet vertellen zit goed verstopt in de bekendmakingen. In het huis-aan-huisblad staat het volgende:

"IJhorst, meerdere percelen nabij De Rieverst, het kappen van 263 bomen"

263 bomen kappen. Tot zo ver de verzonnen duurzaamheid. De eenwording met de natuur zal elders plaats moeten vinden.

En over dat verstoppen: ze hebben in het huis aanhuisblad de kap vermeld, zonder erbij te zeggen waarom er gekapt moet worden. Vervolgens hebben ze in het digitale gemeenteblad de aanleg van 'realiseren van vakantiepark Buitenplaats De Rieverst' vermeld. Zonder de kap van de bomen te noemen. Na ons bezwaar is dat overigens hersteld. Maar leuk geprobeerd.

Uiteraard heeft de Natuurbeschermingswacht een bezwaarschrift ingediend.

 

De provincie Overijssel

Vergeet niet te doneren, want dit wordt een dure voor ons, ook de provincie moet hier nog een besluit nemen (Wet natuurbescherming) en die kijken niet naar stikstof. Ja, dat lees je goed, die kijken niet naar stikstof. Dus nog een procedure.
 

Tenslotte

In de brochure van de vakantiemakelaar staat: "Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit."

Ze mogen dan wel buiten toezicht staan van de AFM, ze staan niet buiten toezicht van ons.

Dus babyboomers, wacht nog even met de koop van jullie droomvilla, ook al is de verkoop al gestart. Scheelt je - en ons een teleurstelling.


Fotoverantwoording
Foto op indexpagina: wildcamera n.a.v. ecologisch onderzoek Bunskoek Natuurlijk.

De das op de foto is waargenomen op de locatie met een wildcamera. De dassenburcht is inmiddels afgegraven.
 

De eenwording met de natuur in foto'sdji-0653.jpg
dji-0653.jpg

dji-0660.jpg
dji-0660.jpg

dji-0663.jpg
dji-0663.jpg

obj8516.jpg
obj8516.jpg

obj8521.jpg
obj8521.jpg

obj8525.jpg
obj8525.jpg

obj8531.jpg
obj8531.jpg

obj8534.jpg
obj8534.jpg

obj8544.jpg
obj8544.jpg

obj8583.jpg
obj8583.jpg

 
server clear NOK