logo natuurbeschermingswacht LinkedIn Nnatuurbeschermingswacht
obj0271.jpg

Overzicht bomen-dingen

diverse boom gerelateerde artikelen

 

Inleiding

Bomen zijn altijd een dingetje. Ze zijn groot, mooi, gevaarlijk, geven schaduw en overlast.

Mensen vinden ze prachtig, maar vooral als ze maar geen overlast geven, dan moeten ze weg.

Bomen moeten zoveel mogelijk behouden worden, dat is uiteraard het standpunt van de Natuurbeschermingswacht, dat zal geen verassing zijn. Bomen mogen echter geen gevaar vormen, dan moet de zaag erin. Maar vaak is men daar wat te snel mee.

Recent hebben we als Natuurbeschermingswacht ons bemoeid met bomendingen. We noemen hier een paar op deze pagina.
 

16 april 2023: Graafschade Niewe Meppelerweg

De gemeente Meppel veroorzaakt graafschade. Na het veroorzaken van de schade wordt een kapaanvraag gepubliceerd. Dat is de verkeerde volgorde, daarom vragen gesteld aan de gemeente. Nog geen antwoord. Maar we hebben geduld. Zie foto's.

 

Weerdstraat, kap en herplant

Dikke populier naast de Reest en naast Weerdstraat in Meppel moest weg omdat de persdrukgasleiding zou beschadigen als de boom om zou kiepen. Dat is niet ondenkbaar omdat de boom naast de Reest staat waar het grondwater sterk wisselt in hoogte. Dat is een risico in verband met wortelrot. Zie foto's voor situatie.

Simpel toch? Nee. 24 omwonenden gingen in bezwaar want boom mocht niet plat. Wij zijn vervolgens door de omwonenden gemachtigd om er in bezwaar het beste van te maken.

De kap was niet onredelijk want de boom was simpelweg een te groot gevaar door de gasleiding.

Maar de gemeente had in het besluit wel een fout gemaakt: de verplichte herplant was niet goed geregeld en er waren geen voorwaarden gesteld bij het kappen. Vooral: rijplaten gebruiken voor alle grote machines zoals een telekraan.

Dus na overleg een nieuw besluit met herplantverplichting en aanvullende voorwaarden. Einde verhaal? Nee. Want nu kwam de molenaar van de molen aan de Weerdstraat in verzet omdat hij geen boom in de omgeving van de molen wilde in verband met de wind. Een flink stuk om de molen is molenbiotoop, er mag niet gebouwd worden.

Probeem: er moet een boom herplant worden maar dat mag niet vanwege de molen.

Na overleg en met advies van een huisjurist van Meppel: een boom is geen gebouw en mag wel gepland worden in het gebied molenbiotoop.


nieuwe boom
nieuwe boom


Het is geen grote boom en de meeste lezers zullen niet meemaken dat ie net zo groot is als de vorige.
 

Verhuurder wil boom kappen

Verhuurder wil boom kappen, huurder wil beslist boom behouden. Hier wat we doen om te helpen.

De boom staat in een heel klein achtertuintje en de wortels zorgen voor overlast bij de buren:

opdruk door wortel
opdruk door wortel

De enorme wortel in de tuin van de buren - die ook huurder is - zorgt voor overlast maar zou ook wel eens schade aan de schuur van de buurman kunnen veroorzaken.

De verhuurder (grote verhuurder in Meppel) wil meteen kappen. Wij helpen de huurder die de boom wil laten staan. We hebben een gesprek gehad met de verhuurder: doe eerst maar eens goed onderzoek, en laat een rapport opstellen door een ter zake kundige. Verhuurder wil meteen kappen. De Natuurbeschermingswacht krijgt een machtiging van de vehuurder om de kwestie verder af te handelen. Inmiddels hebben we 2 aangetekende brieven gestuurd: kom eerst maar eens met feiten - op papier.

En ja: er is sprake van overlast. Maar niet helder is vastgesteld dat deze overlast onrechtmatig is. Dat is nodig om te kunnen kappen, anders blijft de boom staan.

Dit soort dingen vechten we graag uit in de rechtzaal, volgens ons motto: praten met resultaten of procederen.


server clear NOK