logo natuurbeschermingswacht LinkedIn Nnatuurbeschermingswacht
passende beoordeling en handhaving

Wet natuurbescherming

handhavingsverzoek drainage (en landbouwgif)Update 14 september 2021:
De provincie heeft de eigenaar de drainage af laten doppen. Onze actie is daarmee een succes. En een signaal: Natura 2000-gebieden mogen niet verslechteren.
 

Eerste handhavingsverzoek drainage succesvol


Onze ecoloog Henk Baptist heeft een belangrijke zaak voor Milieudefensie gewonnen. De gevolgen zijn verstrekkend. De uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:2483. Voor duiding lees een ingezonden artikel van Henk Baptist op Omgewingsweb.

Door de uitspraak is een 'zogenaamde passende' beoordeling nodig voor:
Omdat zo'n passende beoordeling nodig is, mogen bovengenoemde activiteiten niet langer zonder vergunning uitgevoerd worden. Gebeurt dat wel, dan zullen wij een handhavingsverzoek indienen. Sterker nog, dat hebben we zojuist (14 juli 2021) gedaan.
 

De Natuurbeschermingswacht verzoekt als eerste om handhaving

Na de uitspraak is de Natuurbeschermingswacht de eerste met een verzoek om handhaving: 

Hoger beroep

Vergis je niet, de overheid en dus de provincie beschermt boeren. Dus ondanks dat landbouwgif terug is gevonden in babyluiers en Natura 2000-gebieden. Het economisch belang gaat voor: de provincie is in hoger beroep gegaan.

Ondertussen blijft de genoemde uitspraak rechtskracht behouden en zal dus de provincie ons handhavingsverzoek inhoudelijk moeten behandelen.

Het hoger beroep is overigens pro-forma, dat wil zeggen dat de provincie de rechtbank heeft geïnformeerd in (hoger) beroep te gaan, maar nog geen gronden gegeven heeft. We zijn heel benieuwd wat die gronden zijn uiteraard.

Zodra wij kennis hebben van de gronden volgt hier een analyse.
 

Donaties

Wat betreft donaties, bestaat een eenvoudige verhouding: hoe meer euro's u overmaakt op onze bankrekening, hoe meer rechtszaken wij kunnen voeren om uw omgeving te beschermen.

 

De media over deze uitspraak

Over de gevolgen zijn in diverse media berichten verschenen:

Volkskrant, 24 juni 2021, "Uitspraak rechtbank Noord-Nederland heeft mogelijk grote gevolgen voor gebruik pesticiden nabij natuurgebieden"

LTO, 22 juni 2021, "Rechterlijke uitspraak maakt van natuurvoorzorgsprincipe het verlammingsprincipe"

Nieuweoogst, 21 juni 2021, "Advocaat: 'Gevolgen uitspraak vergunning lelieveld verstrekkend'"
 

De media over ons handhavingsverzoek


19 juli 2021: Meppeler Courant: "Natuurbeschermers blijven provincie bestoken met procedures: nu over drainage bij bouwland Havelte
Het provinciebestuur van Drenthe moet eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen voor de bescherming van natuurgebieden, vindt de Natuurbeschermingswacht Meppel en Omstreken.
"

En idem bij Dagblad van het Noorden.


De gebruikte foto: verdroogde eik (Quercus robur), foto is half augustus genomen, de boom zou dan enkel groen blad moeten hebben.

 

 


 
server clear NOK