logo natuurbeschermingswacht LinkedIn Nnatuurbeschermingswacht

Ooievaar, mol, buizerd

blog door Jan Bus

Ooievaars en reigers zijn goede mollenvangers. Als zij een molshoop zien bewegen dan grijpen ze de mol beet in een bliksemsnelle uithaal met hun vervaarlijke snavel dwars door de grond heen. En dan trekken en trekken want de mol houdt zich natuurlijk met alle poten schrap.

Achter in het land zie ik een ooievaar hard trekken. Verrekijker erbij en ja hoor hij is met een mol bezig. Kikkers en vis gaan levend naar binnen maar een mol met zijn gevaarlijke graafklauwen moet eerst dood gehakt worden voordat hij naar binnen kan. Hoe zou zo’n ooievaar (en ook reiger) weten dat hij hem niet levend naar binnen moet werken net als met kikkers en vissen? Er zitten dus genoeg hersens in zo’n ooievaarskop om het gevaar van die graafklauwen in te schatten.


zo lang er nog leven in zit gaat hij niet naar binnen. foto Evert Duin: <u><a href="http://fotografie54.wordpress.com" style="color:#0563c1; text-decoration:underline">http://fotografie54.wordpress.com</a></u>
zo lang er nog leven in zit gaat hij niet naar binnen. foto Evert Duin: http://fotografie54.wordpress.com


Zeker vijf minuten is de ooievaar bezig om het leven uit de mol te krijgen. Hij gooit hem een paar keer omhoog en laat hem dan vallen, zit er nog beweging in?

Op het laatst houdt hij de mol aan zijn staart bungelend omhoog om te zien of hij echt wel dood is. Daar heeft de buizerd op gewacht. Die heeft hoog in een boom op een afstand van honderd meter de ooievaar in de gaten gehouden. Perfect getimed grist hij in een snelle zweefduik de mol uit de snavel van de ooievaar. Een brutale straatroof op klaarlichte dag maar de buizerd heeft er geen scootertje bij nodig. Een kraai en een kievit die het zien gebeuren bemoeien zich er ook mee. Zij duiken op de buizerd maar die trekt zich daar niets van aan, de ooievaar heeft het nakijken. Waarom bemoeien die kievit en kraai zich ermee? Dat is heel gek, normaal zijn kievit en kraai geen vrienden van elkaar maar ook niet van de ooievaar. Het lijkt wel of in de vogelwereld ook besef van mijn en dijn bestaat.

Jan Bus, april 2021



 
server clear NOK