logo natuurbeschermingswacht LinkedIn Nnatuurbeschermingswacht

Hemelgeit

blog door Jan Bus

Wij zijn op de Havezatherweg gaan wonen voor de natuur en de ruimtelijkheid. Toen wij hier het eerste voorjaar in 2011 zaten hoorde ik elke keer vanuit verschillende hoeken een soort blatend geluid. Zou dat soms een vogel zijn? Dat kon bijna niet anders want zo snel kun je op vier poten niet naar alle kanten lopen.

Na wat zoeken op het onvolprezen internet kwam ik de watersnip op het spoor. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze snip zijn buitenste staartveren naar buiten kan draaien waarmee hij een tamelijk hoog vibrerend geluid maakt. Zo lokt hij een vrouwtje en bakent ook zijn territorium af. Met een beetje goede wil kun je er het mekkeren van een geit in herkennen en daarom wordt de watersnip in verschillende talen ook wel hemelgeit genoemd.

Het geluid was wel bekend maar pas in 1930 kwam een excentrieke Engelsman erachter hoe die snip dat geluid maakte. Hij demonstreerde dat op een congres door een verzwaarde kurk met twee veren aan een touwtje rond te draaien.

watersnip vertoont zijn kunstje, foto © Graham Catley
watersnip vertoont zijn kunstje, foto © Graham Catley

Het is maar een kleine vogel, net iets groter dan een spreeuw. Hij vliegt snel en maakt rondjes om zijn territorium en daarin zitten vrij korte glijvluchten wanneer hij zijn kunstje vertoont.

Zowel overdag als in de nacht horen wij die geit rond de boerderij. Ik voelde me bij die ontdekking een soort Jan Attenborough. Wat een bonus op onze aankoop!

De snip is onze buurman in het rietveld hierachter. Elk jaar weer, alleen afgelopen jaar niet omdat er nogal wat verstoring in het veld is geweest.

Een van mijn zondagochtend klusjes is het invoeren in de wekelijkse Tuintelling van de vogelsoorten rond de boerderij op de website van de Sovon. 27 soorten afgelopen week.

Echte vogelaars hebben altijd een half oog op de omgeving gericht. Ik begin langzamerhand ook die afwijking te krijgen. Vanuit mijn ooghoek zie ik een snelle vogel in de rand van de vaart landen. Landen is niet helemaal het juiste woord. Een watersnip knalt ter aarde, je ziet geen vleugel geklapper tijdens de landing. Zo vliegt hij en zo zit hij bewegingloos op de grond. In het begin was ik hem dan kwijt, maar de ervaring leert dat je even een graspol in de buurt moet onthouden en dan de kijker erbij nemen.

Ik moest dus weer ff inloggen bij de Sovon om soort 28 te melden. De Watersnip had ik al maanden niet meer gezien. Ik heb meteen twee foto’s die ik vanmorgen heb genomen bij de waarneming geplakt in de Tuintelling.

Het geeft een goed gevoel op deze mooie vorstige zondagmorgen en het geeft de hoop dat hij dit jaar weer onze buurman zal zijn.

geland langs de waterkant
geland langs de waterkant

even kijken of de kust veilig is
even kijken of de kust veilig is

Jan Bus
20 februari 2021


 

server clear NOK