logo natuurbeschermingswacht LinkedIn Nnatuurbeschermingswacht

Voorkom schade aan vogelnesten door martersSluiting van de deur opengebroken
Sluiting van de deur opengebroken

Marters veroorzaken niet alleen schade op de grond, ik heb 11 nestkasten voor spreeuwen hoog in een berkenlaan hangen. In 2019 werden zes kasten gekraakt door een marter. Sommige kasten werden zelfs uit de boom gesloopt, van andere kasten werd de deur gekraakt.

In 2020 heb ik nieuwe kasten opgehangen van steviger hout met een voorzetstuk voor de invlieg opening om 'hengelen' te voorkomen. Helaas van twee kasten werd het voorzetstuk voor een deel weg geknaagd waarna het hele nest met de jonge spreeuwen eruit is getrokken.

knaagschade door marter
knaagschade door marter

De rechterkant van het voorzet stuk is weg geknaagd waarna de marter het hele nest eruit heeft getrokken, dat lag onder de boom.
 

Met eenvoudige middelen knaagschade voorkomen


strook metaal
strook metaal

Voor 2021 heb ik de kasten nu marter proof gemaakt, door een eenvoudige metalen strip rond het voorzet stuk van de vlieg opening. Daar knaagt een marter niet doorheen.
 

Montageband

De stalen strip is in de bouwmarkt en online te krijgen om houten balken te verbinden: "Montage band staal verzinkt", kost onder de 10 euro per 10 meter.


Maar een houtbeton nestkast met beveiligde invlieg opening is natuurlijk het beste.

Dit is een kast voor de gekraagde roodstaart, maar een mees kan er ook goed gebruik van maken. Houtbeton is isolerend, veilig voor inbraak en gaat lang mee. Ik heb er twee die al 25 jaar dienst doen.

marter-proof-nestkasten--003.png
marter-proof-nestkasten--003.png


Jan Bus, September 2020 
server clear NOK