logo natuurbeschermingswacht LinkedIn Nnatuurbeschermingswacht

Groen doet leven

ACHT GROENE VOORTUINEN
 
De Natuurbeschermingswacht Meppel e.o. maakt zich zorgen over het grote ‘Grind’tuinengehalte van Meppel.
Berggierslanden, onze jongste wijk zo midden in een natuurgebied leent zich juist zo goed voor een echte Tuin. Maar……..
dat is niks voor mij, denk je misschien!
daar heb ik geen verstand van?
dat is veel te veel werk!
Maar is een groene voortuin nu echt zo arbeidsintensief?
Lees verder en vind een aantal voorbeelden voor een simpele maar wel GROENE en ARBEIDSVRIENDELIJKE voortuin.


1. De ‘Huisboomtuin’

Met een huisboom krijgt een huis karakter en sfeer. Plant een kleine boom in een van de hoeken van de tuin. Niet voor een raam. Plant klimop op de grond, dat in korte tijd een vol tapijt zal maken. En zet meteen honderd narcissen voor verwildering in de tuin, en ook het voorjaar sprankelt.
Het werk: Klimop zo nu en dan in toom houden door te snoeien. Vergeeld blad van de narcissen onder het klimoptapijt werken.
Dat is alles!

2. De ‘I love flowerstuin’

Hortensia’s dragen maandenlang schitterende bloemen. Zet de hele voortuin vol met deze heerlijke struiken. Plant een bodembedekker als de groenblijvende Pachysandra onder de hortensia’s. En zet een pluimhortensia in een van de hoeken. Laat deze pluimhortensia opgroeien tot een kleine boom (niet snoeien, dus lekker makkelijk).
Het werk: Hortensia’s hebben weinig snoei nodig en ook de Pachysandra niet. Soms moet je dit wat wegknippen omdat het over het trottoir groeit.

3. De Bloemenweituin voor vlinders

Zaai het gras in maar koop de planten en siergrassen voor de bloemenwei. Bijv. bij de Heliant in Appelscha. Let op; schaf vaste planten aan en binnen een paar weken bloeit je tuin! Zet een vlinderstruik op één van de hoeken.
Werk: aan het eind van het seizoen grasmaaien!

4. De schaduwtuin

Een Huisboom op een markante plek geeft karakter. Beplant de tuin verder met maagdenpalm, Vinca minor of V. major, bloeit in april.
Het werk: In het vroege voorjaar voor de bloei de maagdenpalm bijknippen.
Een goed gekozen boom vraagt weinig onderhoud, de boom wordt alleen maar mooier als je hem uit laat groeien.

5. Wolkenweelde

Zet een boom op één van de hoeken. Maar vul de tuin nu met mysterieus ronde buxusvormen van verschillende afmeting. Deze tuin geeft wat meer onderhoud, want je moet ieder jaar de ‘wolkjes’ mooi in vorm snoeien. Veel gezelliger dan auto wassen, want de hele buurt kan je aan komen moedigen.

6. De Blauwe Tuin

Amsonia tabernaemontana is een hele mond vol voor een prachtige blauwe plant, die maandenlang sierlijk is. Zet de voortuin vol met de plant en knip haar in het voorjaar af. Markeer de hoeken met een obelisken van blauwe hulst en het midden met een hulstboompje op stam. Recept voor een voortuin vol chique eenvoud.

7. Vogelheestertuin

Inheemse heesters lokken veel vogels en vlinders. Vul de voortuin met een mengeling van groenblijvende en bladverliezende heesters tot een vrolijk boeket vol bloemen en bessen. Veel werk? Snoeien als ze te groot worden. Met krokussen en sneeuwklokjes in de strooisellaag (op de kale bodem) wordt de tuin een snoepje.

8. Bamboetuin

Bamboe is in veel maten te krijgen. Soms zijn ze meters hoog, dan weer niet hoger dan een flinke pol gras. De scheuten kunnen geel, rood en zelfs zwart zijn. Keus genoeg!
Het werk: Zo nu en dan de bos uitdunnen zodat de vorm van de Bamboe mooi blijft. Van de ’tonkin’ stokken kun je een hengel voor je kind maken.

In het waterrijke Berggierslanden zijn volop muggen. Bomen, heesters en bloemen lokken vogels en vlinders en zij eten graag muggen. Zorg daarom voor een groene voortuin, die helpt dit lastige ongedierte te beperken.
Hebben we jullie met onze voorbeelden warm gemaakt voor de schoonheid en het nut van een groene tuin en de gedachte aan een grindbak of parkeerplaats verdrongen.
Deze zijn namelijk helemaal niet zo onderhoudsvrij!
Grindtuinen, moet je wekelijks harken zodat onkruid niet ontkiemt.
En afgevallen herfstblad moet je met de hand weghalen, anders composteert het in het grind, zodat onkruid nog sneller ontkiemt.
Is een parkeerplaats voor de deur zo‘n voordeel? ‘t Is maar waar je van houdt, maar deze parkeerplaats moet je echt elke week vegen, anders wordt het een zandbak.
Zand, blad en afval kun je met een bladblazer wegkrijgen. Maar je komt toch ook een beetje voor de rust in Berggierslanden wonen. Die is wel ver te zoeken als iedereen met de bladblazer aan de gang gaat.
Het tweede voordeel van Groene Tuinen weet je al. Ze trekken vogels aan. En vogels houden muggen, vliegen en ander vervelend ongedierte uit onze buurt.
Berggierslanden, die waterrijke buurt wemelt zomers van de muggen!!!!
Leef daarom gezond en gelukkig in het groen!

« terug

 

server clear NOK